Thursday, April 7, 2011

akulah AWAN NANO kamu.

Posted by izzati norizan at 8:00 AM 0 comments

"demi menjaga perasaan semua orang,dipinggirkan sahaja perasaannya"

itulah kekasih hati saya.dia terlalu baik.saya tahu dia selalu terluka demi mengelakkan orang lain terluka.lantas dia memilih untuk melayan sama rata orang sekelilingnya.jujur,sebelum ini saya sangat cemburu tetapi dia selalu menasihatkan saya agar saya bersabar.lama kelamaan,saya semakin mengerti kenapa dia melakukan semua ini.saya sangat mengerti dirinya.dia sangat optimis kerana dalam pemikirannya sekarang cinta seorang perempuan itu tidak mampu menjamin kebahagiaannya pada masa akan datang.katanya:masa depan saya sendiri pun saya tidak mampu rancang,masih kabur masakan saya boleh memikirkan tentang cinta.

aku menerima seadanya setiap patah perkataannya.dia sangat berpegang teguh pada agamanya.segala perihal hidupnya telah dia serahkan kepada ALLAH.begitulah kekasih saya,sangat redha dengan urusan hidupnya.


dia sangat tabah.tidak pernah dia menceritakan masalahnya kepada saya kerana bimbang saya terbeban dengan masalahnya.tetapi dia tidak pandai menipu.melihat matanya sahaja saya mampu mengetahui perasaannya ketika itu. terkadang,dia tidak mampu menanggung masalahnya sendirian lantas dia mengadu kepada PENCIPTAnya di setiap hening malam.

kekasihku itu juga tidak mampu menyembunyikan rasa cintanya kerana dia hanya manusia biasa.tidak terlepas dari cinta.dia juga pernah mengadu kepada aku tentang cintanya tetapi kami menyembunyikan dari pengetahuan orang demi MENJAGA PERASAAN MEREKA.saya amat tersentuh dengan cintanya kepada saya.jika dia jodoh saya,maka dia akan bersama saya.dan jika bukan jodoh saya,saya minta ditenangkan hati ini oleh YANG ESA.jodoh itu sangat misteri sehinggakan kita tidak mampu mengetahui siapa jodoh kita.jodoh itu rahsia ALLAH.

wahai kekasih hatiku,saya ingin menjadi awan nano kamu yang pasti akan bersama mu dalam semua hal.setia dan menuggu mu sampai benar-benar kamu dan saya menjadi halal.INSHAALLAH.dan saya juga berharap kamu lah awan nano saya.

buah hati saya itu juga manusia yang sentiasa diuji olehNYA.sama seperti yang lain.tetapi ada masanya dia sangat terbeban lalu ditinggalkan semua kecintaannya kepada makhluk.diserahkan cintanya kepada SANG PEMILIK CINTAnya.begitulah kekasih hati saya dan saya sangat mencintainya.


*semoga dia lah jodoh saya..=)))

Monday, March 21, 2011

bagaimanakah protein boleh terhasil?..(MAHA SUCI ALLAH)

Posted by izzati norizan at 9:28 AM 0 comments
BAB SATU

sebagai seorang pelajar yang dikira belajar biologi la kan.aku nak cerita kat korang yang tengah mencari ilmu atau yang tengah belajar pasal protein synthesis.mungkin dengan penerangan atau penceritaan aku yang biasa-biasa saja ni.korang akan lebih faham.

aku rasa kalo aku buat dalam bahasa inggeris.korang akan lebih faham sebab kita kan belajar benda alah nih dalam bahasa inggeris.tak faham tanye je,ok?kalu aku pehe,aku terjemah selaluh..

aku nak start dengan LACTOSE OPERON dulu sebab kalo xde proses ni maka transcription tak akan berlaku.
LACTOSE OPERON.

firstly,you must know about the charecteristics/functions of structurals below:

a regulator gene is located outside the operon and codes for a repressor protein molecule.

a promoter is a sequence of DNA where RNA polymerase attaches when a gene is transcribed/where RNA polymerase first bind

an operatoris a short sequence of DNA where repressor binds,preventing RNA polymerase from attaching to the promoter and the first gene which acts as an "switch"

hok aku belaja lactose operon yang berlaku dalam bacteria contoh dio e.coli..panggil molep sikit deh..kalu ikut bahaso kito keno panggil "e.kolai"..

lactose operon consist of 3 structural genes(lacZ,lacY and lacA) as well as 3 controlling sites(lac CRP,lac P and lac O(operator))

these 3 enzymes are encided by 3 genes(lacZ,lacY,lacA)

1) lacZ gene codes for beta-galactosidase that breaks lactose to glucose and galactose
2)lacY gene codes for a permease that facilitates entry of lactose into the cell and concentrates it.
3)lacA gene codes for enzyme transacetylase,which is an accessory in lactose metabolisme.

ni dio..
nok masuk doh lagumano proses dio berlaku..
IN THE ABSENCE OF LACTOSE

this operon is off as the repressor protein is able to bind to the operator(lac O) and block transcription by interfering with the binding of RNA polymerase. (operon tak berlaku disebabkan oleh repressor protein melekat di lacO.TRANCRIPTION PUN TIDAK BERLAKU)

IN PRESENT OF LACTOSE

allolactose(an isomer of lactose) binds to the repressor protein. as a result,the repressor inactivates and the lacO can be transcribed.(bila lactose ada,allolactose ni isomer lactose la.allolactose ni dia kan melekat kat repressor dan mengubah bentuk repressor.kesannya,repressor jadi tak aktif sebab xbleh nak bind dekat lacO.)conclusion:allolactose can change the conformation of repressor protein or altered the shape of the repressor.trancription occur.so,protein can formed.

function of the transcription:produce PROTEIN.
lactose boleh didapati dalam susu.sebab tu kita kena minum susu banyak2 mase kecik dulu sebab nak synthesis protein.protein for what?ape yang aku tahu,protein untuk menjadikan korang tuh ade rambut or lebih dikenali sebagai keratin(yang aku tahu la)..banyak lagi function protein tapi aku tak sempat nak tulis..
dalam bab dua nanti aku bagitau ya..

*kalo aku ade salah cakap,bagitau ye.=)

Saturday, March 19, 2011

terSNAP oleh koo..=D.dont marah2 k.(versi qlate)

Posted by izzati norizan at 9:41 PM 0 comments

adik beradik ambo lako nih..
wak paka tudung ite tuh.adik..napok mace mecet kea dio..(jange dimarosss na.).aq tuleh sbb mg mybe xbc belog aku sbb mg xtau nok bukok lagumano..HAHA
hok paka tudung pepel pulok tuh kakak..malas nok crito pasa dio.takotnyo g baco belog ambo..xpasa2 cari nyaket..

alohaloh..lawak+lucu..rasa macam umi kot..
maso ni nih ado anok doh 2 3 ore..HAHA
napok mace penyayang gituh..=)

oleh sbb tinggal kami jah 4ore anok daro(sore mok daro doh),jadi gak seney la nok g lepax2..
aktiviti weekend sep kito ore kato..
tapi nih maso sumo ado dumoh lagi..


loni payoh doh nok jupo ginih..
pahni lagi payoss..
aku kea nok g mesir doh(koya)
xtau balik bilo la plop.
mugo kito nih xkayo mano..
buleh kelik ko dop xtau nati hari rayo(mood:sebok)

adik bosu neh a.k.a bosey
wehh sep mg..b4 aku g,aku nok sep kito kupo sekali lagi po ginih..
tapi aku nok semo ado..
papa,umi dan umi.kak,a.jo kak,a.jo kito.a.jie,k.da,k.nor,wani,syaza,aku,lina,peja,najwan..(cukup lekap adik beradik kito)
(batrisya,farish,farhan)hok ni bahagian anok buoh.

ngoti aku oyak,aku xleh jadi manusia supo ari nih kalu xdop namo2 wak aku tuleh di atas.
walaupom kito samo2 xluah perasae kito(sbb ego ore kato)
tapi aku cayo 100%,sep mg sayey aku kea..hihi

ok.la..jujur aku oyak..aku sayey,rindu and seumpamo dnge nyo ko sep mg..

betol la pepatoh wak aku buat sediri nih..

""koho dk jaoh koho sayey.""



i missss u so muchh..

"aik!!ni sapo plop?tibo2 buleh ado dale belog mg?"
mesti sep mg ake oyap gituh..
so,sebelom sep mg tanyo,aku nok mention awal-awal sbb aku takot dea jd gosip..
haha

kalu sep mg nok tau,ni la wak aku kato ari tuh..xingat doh?kasih aku la..
haha
bakal ipar mg la nih..
aku bukey xse oyak sapo dio sbena tapi aku takot xjd..
p gak loni,meme kompem doh lah ore kato..hahaha

hok nih gamba terbaru dio..
sep mg jange kejut la kalu tgk bojeng dio wak baru nih..
aku suruh dio bojeng etep..
serabut ngelih etep rambut panje nih..
lagi pom umi kea xsuko ore laki rambut panje..

HAHAHAHA

ok.la..aku breti stakat nih sbb aku takot aku koho ngarut..
sapo2 wak baco belog nih,mitop maah banyok la kalu ambo ado wak silap dess..
tata.




ado lgi..haha aku xpuah ati lagi etep..sero nok letok bnyok jah gambar dio nih..haha

Friday, March 18, 2011

kenangan dulu-dulu

Posted by izzati norizan at 4:38 AM 0 comments













Thursday, March 17, 2011

jejaka GITAR MERAH..

Posted by izzati norizan at 11:50 PM 0 comments


"BATTLE OF THE BAND"
(story ni i cerr menggunakan intonasi gedixs keh)betul ke intonasi?lupe2

first sekali,i nak ucapkan tahniah kat u sebab band u dapat juara hari tu.
'i'm still loving u'~scorpion.
u mesti/kompem still ingat lagu ni kan.mane tak nye,lagu ni la yang u punya vocalist band nyanyi hari tu.tapi i tak minat kat vocalist tu..i minat u(gedixs).u nampak macho+hensem+gempak dan seangkatan dengannya.u memang sangat menyerlah hari tu.dressing u simple je and tak keterlaluan..i like doe.


i rasa u lupa pasal ni..
tapi xpe,i ingatkan u balik..

mase kat kopsa tu,u tegur i.siap bagi nasihat lagi..tp i think u dah forgot semua tuh.macamana u nak ingat.u kan famous,glamour and fabulous kat matrik.tapi i still ingat u..first time u senyum kat i,cair bro..memang smart habess la..cara u bagi nasihat,memang perrghhh la!lemah lembut,penuh sopan santun dan sangat comel..PERFECT!haha


ok.now,we go to "MALAM JUARA-JUARA"
fuhhhh!malam ni memang malam yang sangat2 best..
nama band u DYDX kan?i ingat totally about u dear(err,geli-gelaman i)
u guna gitar merah..
u sangat smart masa main gitar tu..so sweet..siap senyum lagi..AWESOME!
u pakai baju putih hari tuh with sunglasses..macho!
u punye gaye main gitar syok habis la!

hari ini:18/3/2011

u senyum kat i kan mase kat atm tu?(terpoyo)haha
swit nye u..memang konfem i dah terlike kat u..
but i just like u not love u..
how can i love u?u kan dah ade makwe..satu praktikum u plak tu..i taknak jadi ORANG KETIGA mahupon 4 or 5 k..i just nak tgk u yang comel je..k.la u..setakat ni je la i cerrr sal u..and i think u takkan baca punye sbb u xtau belog i..HAHA

cerita ini rekaan semata-mata..xde kaitan yang dengan hidup mahupom hok sudoh meninggal.(hakikatnye bukan rekaan)..chill k.haha

Thursday, March 10, 2011

kenangan ku tertinggal di MACHANG.(BAB 1)

Posted by izzati norizan at 10:52 PM 2 comments

watak-watak utama:
-semestinya aku la.kan ni cerita sal aku.
-wan muhammad faris imadi
-wan muhammad fathi safwan
-wan nur fadhlin sakina
-abduh mukhtar
-athirah mukhtar
-azimah mukhtar

watak-watak sampingan
-mek a.k.a grandma
-ma akmal a.k.a. nik khairiah
-pak cik ta a.k.a. mukhtar
-akmal mukhtar
-arif mukhtar
-tok mandur a.k.a tokey kedai runcit


kenangan yang tak mungkin aku lupakan sepanjang hidup ku.
masih kita teringat masa tuh kita darjah 6.masa tu cuti sekolah.

sepupu-sepupu kita sekalian.masih ingatkah kamu kisah ini?

1st day

subuh:

kita bangun awal-awal sebab nak pergi kota bharu and then naik bas ke machang.pemandu pelancong kita sudah tentu la orang yang tahu selok belok negeri kelantan.yaa!grandma a.k.a. mek.

kita selalu je naik bas nombor 38(kalu xsilap).masa tu kita rasa geram sangat dengan mek sebab kita tak suka naik bas 38 tuh.bas tu dah la buruk,tak de aircond pulak tuh.kita tanya mek,'kenapa mek suka sangat naik bas buruk ni,kenapa tak naik bas nombor 5 je.bukan ke bas tu nak cepat sikit kita sampai kat rumah ma?'.mek pun tersenyum and cakap,kalo kita naik bas nih,kita boleh tengok pemandangan kampung.(aishh,buat pe nak tgk pemandangan kampung ni?bukan ke kita ni datang dari kampung?mushkil!).monolog dalaman.

whatever la mek.asal kita sampai je dekat machang sebab kita tak sabar nak jumpa sepupu kita.kita suka sepupu kita tu.pelik ke kalo suka kat sepupu sendiri ye?alahhh,belambak sepupu suka sepupu.rilex la.sepupu je kan.o_OHAHA

dalam bas.

jauhhhhh nye machang.sejam lebih kot.kita dah mengantuk ni.nak tidur kejap..
hampir tertidur.
'BANGUNNN!!dah nak sampai..'imadi kejutkan kita
waaah,kita dah nampak bunga loceng warna kuning!maksudnye,kita da sampai.
senang je nak kenal rumah ma akmal,kat tepi pagar rumah dia ada bannnnyyyaakkk pokok bunga loceng!

yeay!da sampai!
kita nak jumpa sepupu kita.
dari jauh kita dapat lihat dia melmbai-lambai kearah kita
kita pun lambai balik la.kang kalo xlambai balik,kesian kat dia.syok sorang(sori ye sepupu).HEHE..

sampai-sampai je,kita terus amik basikal and jalan-jalan dengan sepupu kita..sweet kan?
sepupu kita ajak kita lumba basikal.ok,la..demi sepupu kita,kita sanggup.walaupun hakikatnye,kita cuak sangat-sangat.takut terjatuh!yeah3!chaiyo chaiyo yati!

dan kita kalah!sepupu kita yang menang!memang patot la kalo dia menang pun sebab dia lelaki k!

lepas tuh,ma akmal(mak sedara kita) panggil kita naik sebab suh kita rehat dulu.ye la,baru sampai terus main.tapi jujur,letih giler2 kot.naik rumah,kita terus mandi lepas tu kita lupa!kita tak bawa baju dengan seluar!!aaaaa!kita nak nangis tapi sepupu kita pujuk kita.dia bagi kita pinjam seluar dan baju dia kat kita..sweet3!kita sayang sepupu kita!


ok.masa ni dekat-dekat magrib.

'semua anak-anak kena turun surau ye'
ok!(teruja).da lama tak pergi surau.
masa kat surau.kita solat berjemaah.awak ingat tak mase nih?
kita solat kat belakang awak.kita tak khusyuk mase solat sebab kita selalu je terpandang awak.kita hepi tengok awak solat.


2nd day!

kita bangun subuh-subuh lagi sebab kita perempuan sebab ma akmal cakap,orang perempuan tak elok bangun lewat.kita terpaksa.kalo kat rumah,kita selalu bangun lewat.xpe la,kita amik hati awak jugak.awak pun bangun awal jugak.kadang-kadang awak bangun awal dari kita.malu kita!

pagi(10.00 pg)

'jom ikot abah saya potong rumput.lepas tu,kita belanja eskrem'.sepupu saya ajak.
ok!(kita teruja lagi)@__@,kita tak pernah buat benda nih.

ok,kita dah sampai tempatnye(tempat untuk mesin rumput)
'awak,jom tolong kita masukkan rumput dalam guni ni.'
ok!rumput2 nih sebenarnya kita nak bagi kat lembu yang akan dikorbankan hari raya haji nanti.

aaaaaaaaaaa!PACAT!2 ekor kot!habis berdarah kaki kita!
sepupu kita cepat-cepat datang kat kita dan terus buang pacat tuh..terima kasih awak!sweet!

lepas tuh,kami balik ke rumah.letih sesangat!awak pun letih jugak kan?
kesian!tapi awak lagi kesian tengok kita letih.ingat tak awak ajak saya beli aiskrim sebab nak bagi upah sebab kita temankan awak.kita suka!makan aiskrim same-same!sweet!

3rd day..

awak,kita dah nak balik.kita xbleh lame-lame kat sini.kita kene pergi kelas tambahan.kan kita sama-sama nak amik upsr tahun ni..jadi,kita kena belajar bersungguh-sungguh.kita kan dah berjanji kita nak berjaya and then kita nak jadi doktor!awak ingat tak?dan sekarang saya menghampiri cita-cita saya itu.ok la awak kita balik dulu.nanti awak datang la rumah kita ye..tata.

(cerita ni aku tokok tambah.dont believe me sangat k)HAHA

Monday, March 7, 2011

kerana aku BUKAN ABANG.

Posted by izzati norizan at 2:12 AM 3 comments

wahai adik-adik lelaki ku,
apakah kerana aku bukan seorang abang sehingga kamu memandang remeh akan nasihat kakak mu ini?
apakah kamu kira aku ini lemah dan tidak layak menasihati mu?
apakah kamu perlu seorang abang untuk mengajar kamu dengan cara kekerasan?
apakah egomu sangat tinggi hingga kamu sanggup menyakiti hati ibu dan ayah mu?
apakah kamu berasa begitu hebat dengan kekuatan kejantanan yang kamu miliki?

wahai adiku,
cukuplah menyakiti hati orang tuamu.
cukuplah menyakiti hati kakak-kakak mu
cukuplah memainkan perasaan perempuan di luar sana.
izinkan dirimu berubah.
perjalanan hidup mu masih panjang.

percayalah adikku,
setiap nasihat yang kami berikan bukan sia-sia.
bukan untuk memundurkan dirimu.
bukan untuk menyeksamu.
tetapi untuk masa depan mu.
di saat kau mengerti apakah erti hidup yang sebenar-benarnya.

wahai adikku,
ketahuilah atas asbab apakah aku menasihati mu.
kerana aku tidak mahu kamu menjadi seperti aku.
aku mahu kamu menjadi seorang yang lebih baik dari aku.
seorang yang mampu menggoncangkan dunia ini.
seorang yang mampu merentasi tamadun.
seorang pahlawan ISLAM yang terunggul

wahai adikku,
ketahuilah bahawa besarnya tanggungjawab seorang lelaki.
setelah ayah pergi meninggalkan kita buat selama-lamanya untuk bertemu SANG PENCIPTA(I.ALLAH)
ketahuilah kau bakal menggantikan ayah setelah pemergiannya.
ketahuilah kau bakal menjadi wali di hari pernikahan ku kelak.
ketahulah kau diamanahkan untuk menjaga adik beradik perempuan mu.
bukan ku pinta ayah pergi tetapi itulah hakikatnya.
INNALILAHIWAINNAILAIHIRAJI`UN..
sesungguhnya datang dari ALLAH dan kembali kepadaNYA jua.

wahai adikku.
persiapkanlah dirimu dengan agama ALLAH.
persiapkanlah dirimu dengan dunia yang fana ini.
persiapkanlah dirimu dengan ilmu-ilmu.
persiapkanlah dirimu dengan ketabahan dan keimanan.

wahai adikku
aku ingin kau tahu aku sangat menyayangi mu.

Sunday, February 27, 2011

aku sangat weird!

Posted by izzati norizan at 9:40 AM 0 comments
AAAAAA!!!camne ni?terpollow belog sendiri and xtau nak remove(nampak sangat buta IT)sengal+sumax..hahahaaha

Saturday, February 26, 2011

kerana AYAT-AYAT CINTA dari kamu

Posted by izzati norizan at 11:05 AM 2 comments
asyik cakap pasal cinta je.tak boring ke izzati norizan oiii?(monolog dalaman).ayat terskema dari aku.
ye la,kalo xde cinta maka tak ada la aku dan ko.bak kata zarina
`terciptanya kita`
`terciptalah rasa`
`tercipta CINTA`
`tercipta rindu`
`tercipta episod penuh berwarna`

kenapa aku CAPS LOCK kan CINTA?sebab aku rasa tanpa cinta aku tak kan ada kat sini.dunia nih sebab setiap sesuatu yang aku lakukan,semestinya kerana cinta.

saje je aku letak gambar nih sbb aku rasa gambar nih comel!hoho

untuk entry ni,aku nak cerita pasal ayat-ayat cinta(fahri,aisya,maria)

kalo korang ni jenis suka baca semua entry kat belog aku,mesti korang perasan aku asyik letak gambar fahri dan aisya.sebenarnya ada kisah di sebalik ayat-ayat cinta itu.

starring by:
AKU(izzati)-kasi gempak sikit-aisya
izzat(bukan nama sebenar,just nak bagi nampak mecim gituhh)-fahri
(introduction)

ini semua salah aku,aku yang start dulu cakap ayat-ayat cinta.

suatu ketika dahulu~`saya nak pergi mesir kalo dapat result gempak`,aku yang cakap(muka innocent=..=)
`kenapa awak nak pergi mesir?`izzat said.
`saya nak pergi cari fahri saya`aku jawab.
`biar saya la jadi fahri awak`izzat cakap.

GULPP!terharu!tapi masa nih aku macam xde perasaan sangat.so, aku abaikan.entah pape la mamat nih cakap camni kat aku. ko tak kenal lagi aku nih sape. AKU NI DRAMAQUEEN LA!awesome!




aku tipu je la.aku ni jujur,setia n penyayang la(standard playgirl).


(isi-isi penting)

start dari hari tuh,izzat panggil aku aisya(kalo aku fikir balik mcm paranormal jah)HAHA.ayat sakit dari aku~
aku pom pe lagi,menyahut panggilan itu dan aku panggil dia fahri(aku lagi paranormal)
actually,pertama kali aku terpandang kat izzat tuh,aku terus terpaku!tapi aku biarkan je la.aku memang rasa dia memang tak layak untuk aku.cukup sifat orang kata,sape tak suka.^__^

tapi lama-lama dia still panggil aku aisya,aku pun macam ter`jatuh` kepadanya.sapa xsuka dipanggil camtu(dengan suara manja-manja and sangat lembut)eeuuuuw!geli geleman la pulak..hehe

and then aku terjatuh dan terus terjatuh sedangkan hakikatnya aku tau,aku bukan aisya!tapi takpe la.aku saja nak gumbirakan hati aku.nak rasa jugak cinta tu camne(jakun)@_@

layan punye layan si fahri tuh sampai aku tak perasan aku benar-benar terjatuh kepadanya.yaah!jujur,aku benar falling for him!tapi di saat aku benar-benar terjatuh kepadanya baru ku tahu~dalam cerita ni,fahri tak minat kat aisya,fahri minat orang lain~ok!FINE!now ko dah buktikan ko memang PLAYBOY!ko amik hati ngan jiwa aku sekali pastu ko campak cam orang abnormal je.WTH?aku sekarang lain dari aku yang dulu(cakap cam longkang).harap maklum!

weyh laki!ko tau tak aku nangis tiap-tiap malam sebab ko?aku rasa cam stupid je tapi aku tak boleh buat ape-ape sebab aku memang CINTA KAU SORANG!how dare u!aku rasa cam nak sepak-sepak je muka ko tapi mane boleh sebab aku sayang ko.ko sedar tak ko tu cinta pertama aku?asal ko buat aku cam ni?kalo ko xbagi harapan kat aku.aku tak kan terhegeh-hegeh suka ko tau.


cinta pertama+first man can make me cry!selama aku simpan my tears sebab aku nak menangis masa aku nikah nanti(nangis sebab aku dapat cinta yang halal).ko jaat!ko buat aku curang ngan hubby aku!

ni satu masalah aku.suka salahkan orang.sebenarnya perkara ni berlaku sebab aku jugak.yang aku pegi layan mamat tu apsal.dah tau dia tu cam goreng pisang panass,aku ni just STOK GELI-GELI(time susah cari aku).aku ni tak de ape yang dia boleh banggakan.rupa xde,bijak pun tak.perasan je lebih.

(penutup ye adik-adik)
ok la kawan-kawan,ni just ayat-ayat DRAMAQUEEN+PLAYGIRL je k.maksud cinta itu hanya permainan saja.cinta macam pakai stokin je.and then aku sangat rasa hepi boleh buat entry nih.taktau la kenapa.mungkin sebab cinta telah bertukar kepada KEINGINAN MEMILIKI sahaja.~entry ni mengarut saja~trimas coz baca entry ni..<3

serita ni sekadar cerita semata-mata.. xde kaitan dengan yang idup mahupun yang telah mati..PEACE!rekaan semata!ok.papai
i need you like a heart needs a beat!
 
 

Wednesday, February 23, 2011

shame!

Posted by izzati norizan at 6:55 AM 0 comments
sangat memalukan bila kita sorang2(pompuan) kena berdiri di antara lelaki-lelaki lantaran tidak dapat menjawab soklan biologi yang diajukan oleh cikgu AZWIN kepada kami(ayat berbaur skema)..hahahha,itu lah yang telah berlaku keatas aku dan beberapa orang kawan-kawan yang dipilih secara rambang.bayangkan aku sorang2 je pompuan.kene tayang muka kat depan kuliah..pastu cikgu suh nyanyi lagu for phloem..cuak+malu.nasik baik dia panggil ketua aq sekali(saodah).kalo tak,memang aku keseorang menyanyikan lagu bio itu diapit oleh lelaki-lelaki yang senasib dengan aku..sadisssss.macam publisiti murahan berlaku kat situ.memalukan!terpemes kejap hari ni..hoho

Tuesday, February 22, 2011

penangan DSLR!

Posted by izzati norizan at 1:12 AM 2 comments
waduh3!kau datang di setiap mimpi ku,xpernah miss.sedangkan engkau mengetahui bahawa aq xbisa memiliki mu..aq kepingin bagat bersamamu untuk merakam saat manis dalam hidup ku..hidup sekali je atas dunia ni..xsyok rasa nya kalo xrakam puas2!sudah-sudah la mengganggu ku..percayalah,kau akan ku miliki.akan aku miliki sebelum aku terbang ke timur tengah.kau mesti bersama dengan ku di saat aku di NILE RIVER.bukti cinta ku kepada fahri..hoho.aq harap semoga kau berbahagia selama kau hidup dengan ku..(kangen bangat sama camera ku yang dicuri oleh manusia mane entah)PASRAH!kehilangan 3gadjet dalam satu masa.LC-fon-camera..(T_____T)LA TAHZAN

kau datang pada ku seperti biasa,ku sambut bahagia dengan tangan terbuka(mimpi)


kau akan jadi milikku pada 2011!aku akan berkerja keras untuk mendapatkan kau!

ilyilyilyilyily!

Saturday, February 19, 2011

dia dibius cinta(dia or aku)?o_O

Posted by izzati norizan at 9:04 AM 2 comments

for YOU~i have lived all these days with my lips sealed but in my heart,the flame of love have always been burning for YOU,only for YOU.
Apa yang korang tau pasal cinta ye?aku sampai hari ni  tak tau ape makna cinta. Ade orang cakap kalo kita cinta kat sorang tuh kita akan sanggup melakukan apa saja. Betul ke? Macam xbest je? Single is better than couple la. Betul aku cakap ni. Aku memang xde pengalaman dalam cintan-cintun neh. Ape yang aku pernah dengar dari orang yang kapel maple nih selalu nye xelok sangat. Contoh, menangis siang malam bila si jantung hati menolak cintanya. And then, ambil keputusan bunuh diri sebab rasa macam diri xberharga la konon nye. Padahal dia xfikir ke sal mak bapak diorang? Kalo dia bunuh diri,sapa yang menanggung malu? Mak bapak diorang jugak. Yang tu ok lagi. Balasan akhirat lagi dasyat kot. Contohnye,kalo korang bunuh diri dengan cara terjun bangunan,di akhirat sana tidakkah korang takut kena berulang-ulang kali terjun bangunan?ish3, NAUZUBILLAH. So,tak payah la korang nak cari cinta tu. Nanti dia akan datang sendiri kat kita. Don’t worry la. Maybe korang sekarang akan rasa cam xlaku la n macam2 la lagi. Sebenarnye korang kena bersyukur sebab korang xperlu rasa suffer of love. Sakit doe. Korang yang tak pernah bercinta sebelum kahwin dikira a great person sebab korang mampu melawan perasaan korang. Jujur aku cakap, cinta lepas kahwin adalah paling nikmat. Ye la, kalo korang nak buat ape-ape ke,sentuh2 ke, xde nye berdosa. Dapat pahala ade la..huhu(out of story). Bagi yang tengah berada di awangan and terapung-apung dek dibuai cinta sebelum nikah tu, sedarlah.. korang bukan mencintai si dia tuh. Korang sebenarnya hanya ingin memiliki si dia sahaja. korang nak marah? Suka ati aku la nak cakap ape. Ni entry aku.huahuahua..xde la, aku cakap yang biase berlaku. Ni pandangan aku je. Aku sebenarnya menyampah betul kalu nampak pompuan yang pakai tudung(islam) tapi berpegangan tangan dengan mamat mane entah. Kalo yang dah jadi laki bini, aku no hal je. Lantak diorang la sebab diorang dah halal. Aku bukan jeles tapi nampak sangat korang nak menunjukkan yang korang tu jahil pasal agama. Walaupom aku xhebat sangat dalam bab2 agama, aku masih tahu hukum bersentuhan dengan bukan mahram tuh HARAM! So,korang fikir2 la sendiri ye sebab korang yang kena tanggung dosa.
Sebenarnya, ni kata hati aku sebelum aku diuji dengan cinta. Lepas aku rasa apa itu cinta baru aku tahu kenapa korang buat semua ni. Tapi aku tetap pertahankan prinsip ku. Cinta dan mahkota ku hanya untuk insan yang benar-benar ikhlas memiliki cinta ku dan ingin membawa ku bersamanya ke alam syurga. Memang benar, aku pernah tergugat kerana cinta tapi aku paksakan diri ku untuk berdiam(akuperasanbagus).haha.. Jika takdir telah tertulis bahawa dia milikku, dia akan jadi millikku. 

Friday, February 18, 2011

lebih baik dicintai dari mencintai!

Posted by izzati norizan at 4:36 AM 0 comments
1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya
hanya ada kamu satu-satunya.


2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak peduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap
menjadi impiannya.


3] Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu
merasa berat badan kamu sudah bertambah.


4] Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.


5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘Selamat Pagi’,'Selamat Hari Minggu’, ‘Selamat Tidur’, ‘Take Care’, dan lain-lain
lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itulah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang
berbeza,bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.


6] Jika kamu menyambut hari tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon
untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.


7] Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu
sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya.Dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat
bersamamu itu tidak bisa berulang selalu.


8] Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa
pernah mengungkapkannya. kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya,berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau
tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.


9] Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia
ingin tahu apa kegemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya da berjaya.


10] Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon
untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.


11] Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan tanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan
mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.


12] Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi
baginya barang itu sangat istimewa.


13] Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung.
Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.


14] Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada dekat dengan kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.


15] Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran
yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh
di mata, jauh di hati?’


16] Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.


17] Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau
mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.


18] Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika
kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.


19] Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!.
bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar
mana permintaan mu.


20].Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS
dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas
dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.


21] Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari
kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.


22] Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak
pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.


23] Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin
mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu,dia pergi tanpa menyalahkan kamu,
kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.

Thursday, February 17, 2011

my future WEDDING

Posted by izzati norizan at 6:55 AM 4 comments
cincin NIKAH..

just for our family

ruangan bilik KAMI


hantaran

majlis dari pihak saya

majlis dari pihak dia

for akad nikah

kad jemputan KAMI

taa daaa!baju kawen


rumah KAMI

KAMI!!haha
awesome!trimas!hahaha

Thursday, April 7, 2011

akulah AWAN NANO kamu.

Posted by izzati norizan at 8:00 AM 0 comments

"demi menjaga perasaan semua orang,dipinggirkan sahaja perasaannya"

itulah kekasih hati saya.dia terlalu baik.saya tahu dia selalu terluka demi mengelakkan orang lain terluka.lantas dia memilih untuk melayan sama rata orang sekelilingnya.jujur,sebelum ini saya sangat cemburu tetapi dia selalu menasihatkan saya agar saya bersabar.lama kelamaan,saya semakin mengerti kenapa dia melakukan semua ini.saya sangat mengerti dirinya.dia sangat optimis kerana dalam pemikirannya sekarang cinta seorang perempuan itu tidak mampu menjamin kebahagiaannya pada masa akan datang.katanya:masa depan saya sendiri pun saya tidak mampu rancang,masih kabur masakan saya boleh memikirkan tentang cinta.

aku menerima seadanya setiap patah perkataannya.dia sangat berpegang teguh pada agamanya.segala perihal hidupnya telah dia serahkan kepada ALLAH.begitulah kekasih saya,sangat redha dengan urusan hidupnya.


dia sangat tabah.tidak pernah dia menceritakan masalahnya kepada saya kerana bimbang saya terbeban dengan masalahnya.tetapi dia tidak pandai menipu.melihat matanya sahaja saya mampu mengetahui perasaannya ketika itu. terkadang,dia tidak mampu menanggung masalahnya sendirian lantas dia mengadu kepada PENCIPTAnya di setiap hening malam.

kekasihku itu juga tidak mampu menyembunyikan rasa cintanya kerana dia hanya manusia biasa.tidak terlepas dari cinta.dia juga pernah mengadu kepada aku tentang cintanya tetapi kami menyembunyikan dari pengetahuan orang demi MENJAGA PERASAAN MEREKA.saya amat tersentuh dengan cintanya kepada saya.jika dia jodoh saya,maka dia akan bersama saya.dan jika bukan jodoh saya,saya minta ditenangkan hati ini oleh YANG ESA.jodoh itu sangat misteri sehinggakan kita tidak mampu mengetahui siapa jodoh kita.jodoh itu rahsia ALLAH.

wahai kekasih hatiku,saya ingin menjadi awan nano kamu yang pasti akan bersama mu dalam semua hal.setia dan menuggu mu sampai benar-benar kamu dan saya menjadi halal.INSHAALLAH.dan saya juga berharap kamu lah awan nano saya.

buah hati saya itu juga manusia yang sentiasa diuji olehNYA.sama seperti yang lain.tetapi ada masanya dia sangat terbeban lalu ditinggalkan semua kecintaannya kepada makhluk.diserahkan cintanya kepada SANG PEMILIK CINTAnya.begitulah kekasih hati saya dan saya sangat mencintainya.


*semoga dia lah jodoh saya..=)))

Monday, March 21, 2011

bagaimanakah protein boleh terhasil?..(MAHA SUCI ALLAH)

Posted by izzati norizan at 9:28 AM 0 comments
BAB SATU

sebagai seorang pelajar yang dikira belajar biologi la kan.aku nak cerita kat korang yang tengah mencari ilmu atau yang tengah belajar pasal protein synthesis.mungkin dengan penerangan atau penceritaan aku yang biasa-biasa saja ni.korang akan lebih faham.

aku rasa kalo aku buat dalam bahasa inggeris.korang akan lebih faham sebab kita kan belajar benda alah nih dalam bahasa inggeris.tak faham tanye je,ok?kalu aku pehe,aku terjemah selaluh..

aku nak start dengan LACTOSE OPERON dulu sebab kalo xde proses ni maka transcription tak akan berlaku.
LACTOSE OPERON.

firstly,you must know about the charecteristics/functions of structurals below:

a regulator gene is located outside the operon and codes for a repressor protein molecule.

a promoter is a sequence of DNA where RNA polymerase attaches when a gene is transcribed/where RNA polymerase first bind

an operatoris a short sequence of DNA where repressor binds,preventing RNA polymerase from attaching to the promoter and the first gene which acts as an "switch"

hok aku belaja lactose operon yang berlaku dalam bacteria contoh dio e.coli..panggil molep sikit deh..kalu ikut bahaso kito keno panggil "e.kolai"..

lactose operon consist of 3 structural genes(lacZ,lacY and lacA) as well as 3 controlling sites(lac CRP,lac P and lac O(operator))

these 3 enzymes are encided by 3 genes(lacZ,lacY,lacA)

1) lacZ gene codes for beta-galactosidase that breaks lactose to glucose and galactose
2)lacY gene codes for a permease that facilitates entry of lactose into the cell and concentrates it.
3)lacA gene codes for enzyme transacetylase,which is an accessory in lactose metabolisme.

ni dio..
nok masuk doh lagumano proses dio berlaku..
IN THE ABSENCE OF LACTOSE

this operon is off as the repressor protein is able to bind to the operator(lac O) and block transcription by interfering with the binding of RNA polymerase. (operon tak berlaku disebabkan oleh repressor protein melekat di lacO.TRANCRIPTION PUN TIDAK BERLAKU)

IN PRESENT OF LACTOSE

allolactose(an isomer of lactose) binds to the repressor protein. as a result,the repressor inactivates and the lacO can be transcribed.(bila lactose ada,allolactose ni isomer lactose la.allolactose ni dia kan melekat kat repressor dan mengubah bentuk repressor.kesannya,repressor jadi tak aktif sebab xbleh nak bind dekat lacO.)conclusion:allolactose can change the conformation of repressor protein or altered the shape of the repressor.trancription occur.so,protein can formed.

function of the transcription:produce PROTEIN.
lactose boleh didapati dalam susu.sebab tu kita kena minum susu banyak2 mase kecik dulu sebab nak synthesis protein.protein for what?ape yang aku tahu,protein untuk menjadikan korang tuh ade rambut or lebih dikenali sebagai keratin(yang aku tahu la)..banyak lagi function protein tapi aku tak sempat nak tulis..
dalam bab dua nanti aku bagitau ya..

*kalo aku ade salah cakap,bagitau ye.=)

Saturday, March 19, 2011

terSNAP oleh koo..=D.dont marah2 k.(versi qlate)

Posted by izzati norizan at 9:41 PM 0 comments

adik beradik ambo lako nih..
wak paka tudung ite tuh.adik..napok mace mecet kea dio..(jange dimarosss na.).aq tuleh sbb mg mybe xbc belog aku sbb mg xtau nok bukok lagumano..HAHA
hok paka tudung pepel pulok tuh kakak..malas nok crito pasa dio.takotnyo g baco belog ambo..xpasa2 cari nyaket..

alohaloh..lawak+lucu..rasa macam umi kot..
maso ni nih ado anok doh 2 3 ore..HAHA
napok mace penyayang gituh..=)

oleh sbb tinggal kami jah 4ore anok daro(sore mok daro doh),jadi gak seney la nok g lepax2..
aktiviti weekend sep kito ore kato..
tapi nih maso sumo ado dumoh lagi..


loni payoh doh nok jupo ginih..
pahni lagi payoss..
aku kea nok g mesir doh(koya)
xtau balik bilo la plop.
mugo kito nih xkayo mano..
buleh kelik ko dop xtau nati hari rayo(mood:sebok)

adik bosu neh a.k.a bosey
wehh sep mg..b4 aku g,aku nok sep kito kupo sekali lagi po ginih..
tapi aku nok semo ado..
papa,umi dan umi.kak,a.jo kak,a.jo kito.a.jie,k.da,k.nor,wani,syaza,aku,lina,peja,najwan..(cukup lekap adik beradik kito)
(batrisya,farish,farhan)hok ni bahagian anok buoh.

ngoti aku oyak,aku xleh jadi manusia supo ari nih kalu xdop namo2 wak aku tuleh di atas.
walaupom kito samo2 xluah perasae kito(sbb ego ore kato)
tapi aku cayo 100%,sep mg sayey aku kea..hihi

ok.la..jujur aku oyak..aku sayey,rindu and seumpamo dnge nyo ko sep mg..

betol la pepatoh wak aku buat sediri nih..

""koho dk jaoh koho sayey.""



i missss u so muchh..

"aik!!ni sapo plop?tibo2 buleh ado dale belog mg?"
mesti sep mg ake oyap gituh..
so,sebelom sep mg tanyo,aku nok mention awal-awal sbb aku takot dea jd gosip..
haha

kalu sep mg nok tau,ni la wak aku kato ari tuh..xingat doh?kasih aku la..
haha
bakal ipar mg la nih..
aku bukey xse oyak sapo dio sbena tapi aku takot xjd..
p gak loni,meme kompem doh lah ore kato..hahaha

hok nih gamba terbaru dio..
sep mg jange kejut la kalu tgk bojeng dio wak baru nih..
aku suruh dio bojeng etep..
serabut ngelih etep rambut panje nih..
lagi pom umi kea xsuko ore laki rambut panje..

HAHAHAHA

ok.la..aku breti stakat nih sbb aku takot aku koho ngarut..
sapo2 wak baco belog nih,mitop maah banyok la kalu ambo ado wak silap dess..
tata.




ado lgi..haha aku xpuah ati lagi etep..sero nok letok bnyok jah gambar dio nih..haha

Friday, March 18, 2011

kenangan dulu-dulu

Posted by izzati norizan at 4:38 AM 0 comments













Thursday, March 17, 2011

jejaka GITAR MERAH..

Posted by izzati norizan at 11:50 PM 0 comments


"BATTLE OF THE BAND"
(story ni i cerr menggunakan intonasi gedixs keh)betul ke intonasi?lupe2

first sekali,i nak ucapkan tahniah kat u sebab band u dapat juara hari tu.
'i'm still loving u'~scorpion.
u mesti/kompem still ingat lagu ni kan.mane tak nye,lagu ni la yang u punya vocalist band nyanyi hari tu.tapi i tak minat kat vocalist tu..i minat u(gedixs).u nampak macho+hensem+gempak dan seangkatan dengannya.u memang sangat menyerlah hari tu.dressing u simple je and tak keterlaluan..i like doe.


i rasa u lupa pasal ni..
tapi xpe,i ingatkan u balik..

mase kat kopsa tu,u tegur i.siap bagi nasihat lagi..tp i think u dah forgot semua tuh.macamana u nak ingat.u kan famous,glamour and fabulous kat matrik.tapi i still ingat u..first time u senyum kat i,cair bro..memang smart habess la..cara u bagi nasihat,memang perrghhh la!lemah lembut,penuh sopan santun dan sangat comel..PERFECT!haha


ok.now,we go to "MALAM JUARA-JUARA"
fuhhhh!malam ni memang malam yang sangat2 best..
nama band u DYDX kan?i ingat totally about u dear(err,geli-gelaman i)
u guna gitar merah..
u sangat smart masa main gitar tu..so sweet..siap senyum lagi..AWESOME!
u pakai baju putih hari tuh with sunglasses..macho!
u punye gaye main gitar syok habis la!

hari ini:18/3/2011

u senyum kat i kan mase kat atm tu?(terpoyo)haha
swit nye u..memang konfem i dah terlike kat u..
but i just like u not love u..
how can i love u?u kan dah ade makwe..satu praktikum u plak tu..i taknak jadi ORANG KETIGA mahupon 4 or 5 k..i just nak tgk u yang comel je..k.la u..setakat ni je la i cerrr sal u..and i think u takkan baca punye sbb u xtau belog i..HAHA

cerita ini rekaan semata-mata..xde kaitan yang dengan hidup mahupom hok sudoh meninggal.(hakikatnye bukan rekaan)..chill k.haha

Thursday, March 10, 2011

kenangan ku tertinggal di MACHANG.(BAB 1)

Posted by izzati norizan at 10:52 PM 2 comments

watak-watak utama:
-semestinya aku la.kan ni cerita sal aku.
-wan muhammad faris imadi
-wan muhammad fathi safwan
-wan nur fadhlin sakina
-abduh mukhtar
-athirah mukhtar
-azimah mukhtar

watak-watak sampingan
-mek a.k.a grandma
-ma akmal a.k.a. nik khairiah
-pak cik ta a.k.a. mukhtar
-akmal mukhtar
-arif mukhtar
-tok mandur a.k.a tokey kedai runcit


kenangan yang tak mungkin aku lupakan sepanjang hidup ku.
masih kita teringat masa tuh kita darjah 6.masa tu cuti sekolah.

sepupu-sepupu kita sekalian.masih ingatkah kamu kisah ini?

1st day

subuh:

kita bangun awal-awal sebab nak pergi kota bharu and then naik bas ke machang.pemandu pelancong kita sudah tentu la orang yang tahu selok belok negeri kelantan.yaa!grandma a.k.a. mek.

kita selalu je naik bas nombor 38(kalu xsilap).masa tu kita rasa geram sangat dengan mek sebab kita tak suka naik bas 38 tuh.bas tu dah la buruk,tak de aircond pulak tuh.kita tanya mek,'kenapa mek suka sangat naik bas buruk ni,kenapa tak naik bas nombor 5 je.bukan ke bas tu nak cepat sikit kita sampai kat rumah ma?'.mek pun tersenyum and cakap,kalo kita naik bas nih,kita boleh tengok pemandangan kampung.(aishh,buat pe nak tgk pemandangan kampung ni?bukan ke kita ni datang dari kampung?mushkil!).monolog dalaman.

whatever la mek.asal kita sampai je dekat machang sebab kita tak sabar nak jumpa sepupu kita.kita suka sepupu kita tu.pelik ke kalo suka kat sepupu sendiri ye?alahhh,belambak sepupu suka sepupu.rilex la.sepupu je kan.o_OHAHA

dalam bas.

jauhhhhh nye machang.sejam lebih kot.kita dah mengantuk ni.nak tidur kejap..
hampir tertidur.
'BANGUNNN!!dah nak sampai..'imadi kejutkan kita
waaah,kita dah nampak bunga loceng warna kuning!maksudnye,kita da sampai.
senang je nak kenal rumah ma akmal,kat tepi pagar rumah dia ada bannnnyyyaakkk pokok bunga loceng!

yeay!da sampai!
kita nak jumpa sepupu kita.
dari jauh kita dapat lihat dia melmbai-lambai kearah kita
kita pun lambai balik la.kang kalo xlambai balik,kesian kat dia.syok sorang(sori ye sepupu).HEHE..

sampai-sampai je,kita terus amik basikal and jalan-jalan dengan sepupu kita..sweet kan?
sepupu kita ajak kita lumba basikal.ok,la..demi sepupu kita,kita sanggup.walaupun hakikatnye,kita cuak sangat-sangat.takut terjatuh!yeah3!chaiyo chaiyo yati!

dan kita kalah!sepupu kita yang menang!memang patot la kalo dia menang pun sebab dia lelaki k!

lepas tuh,ma akmal(mak sedara kita) panggil kita naik sebab suh kita rehat dulu.ye la,baru sampai terus main.tapi jujur,letih giler2 kot.naik rumah,kita terus mandi lepas tu kita lupa!kita tak bawa baju dengan seluar!!aaaaa!kita nak nangis tapi sepupu kita pujuk kita.dia bagi kita pinjam seluar dan baju dia kat kita..sweet3!kita sayang sepupu kita!


ok.masa ni dekat-dekat magrib.

'semua anak-anak kena turun surau ye'
ok!(teruja).da lama tak pergi surau.
masa kat surau.kita solat berjemaah.awak ingat tak mase nih?
kita solat kat belakang awak.kita tak khusyuk mase solat sebab kita selalu je terpandang awak.kita hepi tengok awak solat.


2nd day!

kita bangun subuh-subuh lagi sebab kita perempuan sebab ma akmal cakap,orang perempuan tak elok bangun lewat.kita terpaksa.kalo kat rumah,kita selalu bangun lewat.xpe la,kita amik hati awak jugak.awak pun bangun awal jugak.kadang-kadang awak bangun awal dari kita.malu kita!

pagi(10.00 pg)

'jom ikot abah saya potong rumput.lepas tu,kita belanja eskrem'.sepupu saya ajak.
ok!(kita teruja lagi)@__@,kita tak pernah buat benda nih.

ok,kita dah sampai tempatnye(tempat untuk mesin rumput)
'awak,jom tolong kita masukkan rumput dalam guni ni.'
ok!rumput2 nih sebenarnya kita nak bagi kat lembu yang akan dikorbankan hari raya haji nanti.

aaaaaaaaaaa!PACAT!2 ekor kot!habis berdarah kaki kita!
sepupu kita cepat-cepat datang kat kita dan terus buang pacat tuh..terima kasih awak!sweet!

lepas tuh,kami balik ke rumah.letih sesangat!awak pun letih jugak kan?
kesian!tapi awak lagi kesian tengok kita letih.ingat tak awak ajak saya beli aiskrim sebab nak bagi upah sebab kita temankan awak.kita suka!makan aiskrim same-same!sweet!

3rd day..

awak,kita dah nak balik.kita xbleh lame-lame kat sini.kita kene pergi kelas tambahan.kan kita sama-sama nak amik upsr tahun ni..jadi,kita kena belajar bersungguh-sungguh.kita kan dah berjanji kita nak berjaya and then kita nak jadi doktor!awak ingat tak?dan sekarang saya menghampiri cita-cita saya itu.ok la awak kita balik dulu.nanti awak datang la rumah kita ye..tata.

(cerita ni aku tokok tambah.dont believe me sangat k)HAHA

Monday, March 7, 2011

kerana aku BUKAN ABANG.

Posted by izzati norizan at 2:12 AM 3 comments

wahai adik-adik lelaki ku,
apakah kerana aku bukan seorang abang sehingga kamu memandang remeh akan nasihat kakak mu ini?
apakah kamu kira aku ini lemah dan tidak layak menasihati mu?
apakah kamu perlu seorang abang untuk mengajar kamu dengan cara kekerasan?
apakah egomu sangat tinggi hingga kamu sanggup menyakiti hati ibu dan ayah mu?
apakah kamu berasa begitu hebat dengan kekuatan kejantanan yang kamu miliki?

wahai adiku,
cukuplah menyakiti hati orang tuamu.
cukuplah menyakiti hati kakak-kakak mu
cukuplah memainkan perasaan perempuan di luar sana.
izinkan dirimu berubah.
perjalanan hidup mu masih panjang.

percayalah adikku,
setiap nasihat yang kami berikan bukan sia-sia.
bukan untuk memundurkan dirimu.
bukan untuk menyeksamu.
tetapi untuk masa depan mu.
di saat kau mengerti apakah erti hidup yang sebenar-benarnya.

wahai adikku,
ketahuilah atas asbab apakah aku menasihati mu.
kerana aku tidak mahu kamu menjadi seperti aku.
aku mahu kamu menjadi seorang yang lebih baik dari aku.
seorang yang mampu menggoncangkan dunia ini.
seorang yang mampu merentasi tamadun.
seorang pahlawan ISLAM yang terunggul

wahai adikku,
ketahuilah bahawa besarnya tanggungjawab seorang lelaki.
setelah ayah pergi meninggalkan kita buat selama-lamanya untuk bertemu SANG PENCIPTA(I.ALLAH)
ketahuilah kau bakal menggantikan ayah setelah pemergiannya.
ketahuilah kau bakal menjadi wali di hari pernikahan ku kelak.
ketahulah kau diamanahkan untuk menjaga adik beradik perempuan mu.
bukan ku pinta ayah pergi tetapi itulah hakikatnya.
INNALILAHIWAINNAILAIHIRAJI`UN..
sesungguhnya datang dari ALLAH dan kembali kepadaNYA jua.

wahai adikku.
persiapkanlah dirimu dengan agama ALLAH.
persiapkanlah dirimu dengan dunia yang fana ini.
persiapkanlah dirimu dengan ilmu-ilmu.
persiapkanlah dirimu dengan ketabahan dan keimanan.

wahai adikku
aku ingin kau tahu aku sangat menyayangi mu.

Sunday, February 27, 2011

aku sangat weird!

Posted by izzati norizan at 9:40 AM 0 comments
AAAAAA!!!camne ni?terpollow belog sendiri and xtau nak remove(nampak sangat buta IT)sengal+sumax..hahahaaha

Saturday, February 26, 2011

kerana AYAT-AYAT CINTA dari kamu

Posted by izzati norizan at 11:05 AM 2 comments
asyik cakap pasal cinta je.tak boring ke izzati norizan oiii?(monolog dalaman).ayat terskema dari aku.
ye la,kalo xde cinta maka tak ada la aku dan ko.bak kata zarina
`terciptanya kita`
`terciptalah rasa`
`tercipta CINTA`
`tercipta rindu`
`tercipta episod penuh berwarna`

kenapa aku CAPS LOCK kan CINTA?sebab aku rasa tanpa cinta aku tak kan ada kat sini.dunia nih sebab setiap sesuatu yang aku lakukan,semestinya kerana cinta.

saje je aku letak gambar nih sbb aku rasa gambar nih comel!hoho

untuk entry ni,aku nak cerita pasal ayat-ayat cinta(fahri,aisya,maria)

kalo korang ni jenis suka baca semua entry kat belog aku,mesti korang perasan aku asyik letak gambar fahri dan aisya.sebenarnya ada kisah di sebalik ayat-ayat cinta itu.

starring by:
AKU(izzati)-kasi gempak sikit-aisya
izzat(bukan nama sebenar,just nak bagi nampak mecim gituhh)-fahri
(introduction)

ini semua salah aku,aku yang start dulu cakap ayat-ayat cinta.

suatu ketika dahulu~`saya nak pergi mesir kalo dapat result gempak`,aku yang cakap(muka innocent=..=)
`kenapa awak nak pergi mesir?`izzat said.
`saya nak pergi cari fahri saya`aku jawab.
`biar saya la jadi fahri awak`izzat cakap.

GULPP!terharu!tapi masa nih aku macam xde perasaan sangat.so, aku abaikan.entah pape la mamat nih cakap camni kat aku. ko tak kenal lagi aku nih sape. AKU NI DRAMAQUEEN LA!awesome!




aku tipu je la.aku ni jujur,setia n penyayang la(standard playgirl).


(isi-isi penting)

start dari hari tuh,izzat panggil aku aisya(kalo aku fikir balik mcm paranormal jah)HAHA.ayat sakit dari aku~
aku pom pe lagi,menyahut panggilan itu dan aku panggil dia fahri(aku lagi paranormal)
actually,pertama kali aku terpandang kat izzat tuh,aku terus terpaku!tapi aku biarkan je la.aku memang rasa dia memang tak layak untuk aku.cukup sifat orang kata,sape tak suka.^__^

tapi lama-lama dia still panggil aku aisya,aku pun macam ter`jatuh` kepadanya.sapa xsuka dipanggil camtu(dengan suara manja-manja and sangat lembut)eeuuuuw!geli geleman la pulak..hehe

and then aku terjatuh dan terus terjatuh sedangkan hakikatnya aku tau,aku bukan aisya!tapi takpe la.aku saja nak gumbirakan hati aku.nak rasa jugak cinta tu camne(jakun)@_@

layan punye layan si fahri tuh sampai aku tak perasan aku benar-benar terjatuh kepadanya.yaah!jujur,aku benar falling for him!tapi di saat aku benar-benar terjatuh kepadanya baru ku tahu~dalam cerita ni,fahri tak minat kat aisya,fahri minat orang lain~ok!FINE!now ko dah buktikan ko memang PLAYBOY!ko amik hati ngan jiwa aku sekali pastu ko campak cam orang abnormal je.WTH?aku sekarang lain dari aku yang dulu(cakap cam longkang).harap maklum!

weyh laki!ko tau tak aku nangis tiap-tiap malam sebab ko?aku rasa cam stupid je tapi aku tak boleh buat ape-ape sebab aku memang CINTA KAU SORANG!how dare u!aku rasa cam nak sepak-sepak je muka ko tapi mane boleh sebab aku sayang ko.ko sedar tak ko tu cinta pertama aku?asal ko buat aku cam ni?kalo ko xbagi harapan kat aku.aku tak kan terhegeh-hegeh suka ko tau.


cinta pertama+first man can make me cry!selama aku simpan my tears sebab aku nak menangis masa aku nikah nanti(nangis sebab aku dapat cinta yang halal).ko jaat!ko buat aku curang ngan hubby aku!

ni satu masalah aku.suka salahkan orang.sebenarnya perkara ni berlaku sebab aku jugak.yang aku pegi layan mamat tu apsal.dah tau dia tu cam goreng pisang panass,aku ni just STOK GELI-GELI(time susah cari aku).aku ni tak de ape yang dia boleh banggakan.rupa xde,bijak pun tak.perasan je lebih.

(penutup ye adik-adik)
ok la kawan-kawan,ni just ayat-ayat DRAMAQUEEN+PLAYGIRL je k.maksud cinta itu hanya permainan saja.cinta macam pakai stokin je.and then aku sangat rasa hepi boleh buat entry nih.taktau la kenapa.mungkin sebab cinta telah bertukar kepada KEINGINAN MEMILIKI sahaja.~entry ni mengarut saja~trimas coz baca entry ni..<3

serita ni sekadar cerita semata-mata.. xde kaitan dengan yang idup mahupun yang telah mati..PEACE!rekaan semata!ok.papai
i need you like a heart needs a beat!
 
 

Wednesday, February 23, 2011

shame!

Posted by izzati norizan at 6:55 AM 0 comments
sangat memalukan bila kita sorang2(pompuan) kena berdiri di antara lelaki-lelaki lantaran tidak dapat menjawab soklan biologi yang diajukan oleh cikgu AZWIN kepada kami(ayat berbaur skema)..hahahha,itu lah yang telah berlaku keatas aku dan beberapa orang kawan-kawan yang dipilih secara rambang.bayangkan aku sorang2 je pompuan.kene tayang muka kat depan kuliah..pastu cikgu suh nyanyi lagu for phloem..cuak+malu.nasik baik dia panggil ketua aq sekali(saodah).kalo tak,memang aku keseorang menyanyikan lagu bio itu diapit oleh lelaki-lelaki yang senasib dengan aku..sadisssss.macam publisiti murahan berlaku kat situ.memalukan!terpemes kejap hari ni..hoho

Tuesday, February 22, 2011

penangan DSLR!

Posted by izzati norizan at 1:12 AM 2 comments
waduh3!kau datang di setiap mimpi ku,xpernah miss.sedangkan engkau mengetahui bahawa aq xbisa memiliki mu..aq kepingin bagat bersamamu untuk merakam saat manis dalam hidup ku..hidup sekali je atas dunia ni..xsyok rasa nya kalo xrakam puas2!sudah-sudah la mengganggu ku..percayalah,kau akan ku miliki.akan aku miliki sebelum aku terbang ke timur tengah.kau mesti bersama dengan ku di saat aku di NILE RIVER.bukti cinta ku kepada fahri..hoho.aq harap semoga kau berbahagia selama kau hidup dengan ku..(kangen bangat sama camera ku yang dicuri oleh manusia mane entah)PASRAH!kehilangan 3gadjet dalam satu masa.LC-fon-camera..(T_____T)LA TAHZAN

kau datang pada ku seperti biasa,ku sambut bahagia dengan tangan terbuka(mimpi)


kau akan jadi milikku pada 2011!aku akan berkerja keras untuk mendapatkan kau!

ilyilyilyilyily!

Saturday, February 19, 2011

dia dibius cinta(dia or aku)?o_O

Posted by izzati norizan at 9:04 AM 2 comments

for YOU~i have lived all these days with my lips sealed but in my heart,the flame of love have always been burning for YOU,only for YOU.
Apa yang korang tau pasal cinta ye?aku sampai hari ni  tak tau ape makna cinta. Ade orang cakap kalo kita cinta kat sorang tuh kita akan sanggup melakukan apa saja. Betul ke? Macam xbest je? Single is better than couple la. Betul aku cakap ni. Aku memang xde pengalaman dalam cintan-cintun neh. Ape yang aku pernah dengar dari orang yang kapel maple nih selalu nye xelok sangat. Contoh, menangis siang malam bila si jantung hati menolak cintanya. And then, ambil keputusan bunuh diri sebab rasa macam diri xberharga la konon nye. Padahal dia xfikir ke sal mak bapak diorang? Kalo dia bunuh diri,sapa yang menanggung malu? Mak bapak diorang jugak. Yang tu ok lagi. Balasan akhirat lagi dasyat kot. Contohnye,kalo korang bunuh diri dengan cara terjun bangunan,di akhirat sana tidakkah korang takut kena berulang-ulang kali terjun bangunan?ish3, NAUZUBILLAH. So,tak payah la korang nak cari cinta tu. Nanti dia akan datang sendiri kat kita. Don’t worry la. Maybe korang sekarang akan rasa cam xlaku la n macam2 la lagi. Sebenarnye korang kena bersyukur sebab korang xperlu rasa suffer of love. Sakit doe. Korang yang tak pernah bercinta sebelum kahwin dikira a great person sebab korang mampu melawan perasaan korang. Jujur aku cakap, cinta lepas kahwin adalah paling nikmat. Ye la, kalo korang nak buat ape-ape ke,sentuh2 ke, xde nye berdosa. Dapat pahala ade la..huhu(out of story). Bagi yang tengah berada di awangan and terapung-apung dek dibuai cinta sebelum nikah tu, sedarlah.. korang bukan mencintai si dia tuh. Korang sebenarnya hanya ingin memiliki si dia sahaja. korang nak marah? Suka ati aku la nak cakap ape. Ni entry aku.huahuahua..xde la, aku cakap yang biase berlaku. Ni pandangan aku je. Aku sebenarnya menyampah betul kalu nampak pompuan yang pakai tudung(islam) tapi berpegangan tangan dengan mamat mane entah. Kalo yang dah jadi laki bini, aku no hal je. Lantak diorang la sebab diorang dah halal. Aku bukan jeles tapi nampak sangat korang nak menunjukkan yang korang tu jahil pasal agama. Walaupom aku xhebat sangat dalam bab2 agama, aku masih tahu hukum bersentuhan dengan bukan mahram tuh HARAM! So,korang fikir2 la sendiri ye sebab korang yang kena tanggung dosa.
Sebenarnya, ni kata hati aku sebelum aku diuji dengan cinta. Lepas aku rasa apa itu cinta baru aku tahu kenapa korang buat semua ni. Tapi aku tetap pertahankan prinsip ku. Cinta dan mahkota ku hanya untuk insan yang benar-benar ikhlas memiliki cinta ku dan ingin membawa ku bersamanya ke alam syurga. Memang benar, aku pernah tergugat kerana cinta tapi aku paksakan diri ku untuk berdiam(akuperasanbagus).haha.. Jika takdir telah tertulis bahawa dia milikku, dia akan jadi millikku. 

Friday, February 18, 2011

lebih baik dicintai dari mencintai!

Posted by izzati norizan at 4:36 AM 0 comments
1] Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya
hanya ada kamu satu-satunya.


2] Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak peduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap
menjadi impiannya.


3] Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu
merasa berat badan kamu sudah bertambah.


4] Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.


5] Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘Selamat Pagi’,'Selamat Hari Minggu’, ‘Selamat Tidur’, ‘Take Care’, dan lain-lain
lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itulah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang
berbeza,bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.


6] Jika kamu menyambut hari tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon
untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.


7] Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu
sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya.Dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat
bersamamu itu tidak bisa berulang selalu.


8] Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa
pernah mengungkapkannya. kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya,berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau
tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.


9] Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia
ingin tahu apa kegemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya da berjaya.


10] Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon
untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.


11] Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan tanyakan bila ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan
mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.


12] Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi
baginya barang itu sangat istimewa.


13] Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung.
Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.


14] Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada dekat dengan kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.


15] Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran
yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh
di mata, jauh di hati?’


16] Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.


17] Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau
mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.


18] Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika
kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.


19] Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!.
bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar
mana permintaan mu.


20].Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS
dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas
dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.


21] Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari
kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.


22] Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak
pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.


23] Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin
mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu,dia pergi tanpa menyalahkan kamu,
kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.

Thursday, February 17, 2011

my future WEDDING

Posted by izzati norizan at 6:55 AM 4 comments
cincin NIKAH..

just for our family

ruangan bilik KAMI


hantaran

majlis dari pihak saya

majlis dari pihak dia

for akad nikah

kad jemputan KAMI

taa daaa!baju kawen


rumah KAMI

KAMI!!haha
awesome!trimas!hahaha

 

MELL bunga larangan Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device